Γιώργος Μουλκιώτης: “Ποια Υγεία θέλουμε;”

Η προσπάθεια διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί της ενίσχυσής του, είναι παροιμιώδης. Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση με παραιτήσεις γιατρών και επιδείνωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών, ενώ τα Κέντρα Υγείας σε όλη την χώρα είναι υποστελεχωμένα με έντονα προβλήματα για τη συνέχιση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών. Σε αυτό προστίθεται και η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι τρίτη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη, ενώ η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί για την υγεία 4% από το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων το 2% αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων των νοσοκομείων. 

Γι’ αυτό και το σύστημα υγείας, που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Γεννηματά με τον Παρασκευά Αυγερινό, πρέπει να αναγεννηθεί με την άμεση υλοποίηση των 8 προτάσεών μας:

  • ​Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ. Την διάθεση του 8-10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές.
  • Ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, με καλά στελεχωμένα Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο και υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής για όλους.
  • Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια Νοσοκομεία με ολοήμερη λειτουργία, ιδιαίτερα στον χειρουργικό και επεμβατικό τομέα.
  • Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσοκομείων. Κέντρα χρόνιων παθήσεων, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, Δημόσια κέντρα αποκατάστασης.
  • Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και διαφανείς διαδικασίες. Αύξηση των αμοιβών. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα –ανθυγιεινά.
  • Στήριξη και αύξηση των δημοσίων δομών ψυχικής υγείας με ενσωμάτωση τους και στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδα.
  • Κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τις ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους.
  • Σε κάθε μεγάλο νησί επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο. 

Κάθε πολίτης της χώρας δικαιούται δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, ενώ η εμπιστοσύνη του εξαρτάται από την ικανότητα της Πολιτείας να τις παρέχει ισότιμα και αποτελεσματικά. Διότι  δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ίδια τη ζωή. 

Σχετικά